понеделник, 18 юли 2011 г.

http://novini.dir.bg/news.php?id=9072289

Синовете на Блъсков и Дионисиев завлякоха СБЖ с 800 бона
BLITZ - 17 Юли 11:13
Не плащат наем, отказват да освободят имотите
800 000 лева дължат три частни фирми на Съюза на българските журналисти. Съдът ги осъжда да платят парите и освободят обектите, но до момента бизнесмените нито плащат, нито ги освобождават?! В ръководството на журналистическата организация вече подозират опити за присвояване на собствеността им чрез фалиране на дружествата, които ги стопанисват, потвърди пред «ШОУ” шефът на СБЖ Милен Вълков.

Наемателят на почивните станции във Варна и Банкя е компания, зад която стои Петьо Блъсков-син. Собственик на фирмата "Български имоти-корпорация" се води адвокатът Данчо Джиков, който през последните 20-ина година е дясна ръка на Блъсков. Преди няколко месеца младият Блъсков е представил пред ръководството на СБЖ документ, според който фирмата “Български имоти-корпорация” е вече собственост на фирма “Блок 12″, която пък е 100% собственост на Петьо Блъсков-баща. В момента тя дължи 280 119 евро наем и отказва да ги плати.

Синът на бизнесмена Борислав Дионисиев - Христо, стопанисва Клуб-ресторанта на СБЖ,

намиращ се на партерния етаж в сградата на централната столична улица "Граф Игнатиев”. Имотът е преустроен на кафе-бар с лятна градина. То е едно от най-посещаваните и в същевременно най-скъпи заведения в централната част на столицата, установи проверка на «ШОУ”. Въпреки това фирмата на Дионисиев-младши «Валедо” ООД е натрупала борч от 276 675 лева, които също отказва да плати. И срещу нея в съда има дело, каза шефът на СБЖ Милен Вълков.

Третият неизряден наемател е Сия Дуфева, която е дъщеря на Константин Дуфев, дългогодишен шеф на телевизионен център - Пловдив. Тя дължи почти 20 000 лв. Дуфева наема култовия ресторант на втория етаж в сградата на СБЖ. При подписването на договора дамата обещава да модернизира помещението, като го "преработи" в две части - кафе и ресторант. Дуфева обаче забравя за обещанията и замразява ремонта. В един момент в СБЖ забелязват, че Сия преустройва кръчмата в апартамент за живеене?!

Тя също трябва да плаща наем, но не го плаща

През декември 2007 г. СБЖ отдаде под наем на Блъсков 47 декара на Златни пясъци. Там има 3 сгради и ботаническа градина. Даде и базата си в Банкя.

Договорът е за 10 г. срещу наем от 250 000 евро на година

Управител на фирмата-наемател е Данчо Джиков, а неин собственик е “Южен кръст 2001” на Петьо Петьов Блъсков. Първите 3 години парите трябвало да се плащат наведнъж - до 20 януари, а след това - на месечни вноски. В началото на 2010 г. обаче от “Български имоти - корпорация” не платили нищо.

“Изчакахме, после им пратихме покана да ни върнат имота и накрая заведохме дело”, обясняват от СБЖ. След това наемателите внесли 150 000 евро. На 27 април т.г. Софийският районен съд се произнесе, че имотът трябва да се освободи.

На Общото събрание на СБЖ на 14 май т.г. е взето решение за изключването на Блъсков от организацията. За да предотврати това, той се появява на сбирката с намерението да остане. В продължение на почти 2 часа делегатите и Милен Вълков се опитват да го изгонят, докато Блъсков настоява, че трябва да остане, тъй като се приема бюджетът на съюза. След дълги разправии, освирквания и дюдюкания той е изгонен, пише в стенограмата от заседанието.

Разяреният Блъсков си тръгва и сипе закани срещу всички

В желанието си на всяка цена да стане собственик на имотите на СБЖ той кара една от репортерките в неговото журналистическо дружество - Ирина Иванова, да подаде жалба в съда. В нея се твърди, че СБЖ има нелегитимно ръководство. Въпреки това по съдебен ред организацията доказва наново своята регистрация. Целта на Блъсков и компания е да станат собственици на ползваните от тях имоти. Обжалването на съдебните решение се използва за протакане на изнасянето от имотите и гарантиране на висока печалба през летния сезон.

В момента решението на Софийския градски съд, което гони наемателите, е обжалвано пред по-горна инстанция, каза още Милен Вълков. Това стопира изхвърлянето на Блъсков, Дионисиев и Дуфева.

Петьо Блъсков отказва да плаща наема и на сградата, в която се помещава екипът на вестника му "Република". Нещо повече - негови репортери твърдят, че се готви фалиране на дружеството, издаващо вестника. Това е стара Блъскова практика. През годините той трупа сериозни задължения към множество кредитори, не плаща осигуровки и хонорари на работещите при него. След като сумата набъбва, дружеството се фалира в съда, а активите му се прехвърлят на нова фирма. Така служителите не могат да си получат заплатите, а държавата, печатниците и наемодателите не могат да си приберат парите. С новата фирма Блъсков и компания продължават по същия начин до следващото фалиране...

Пламен СТАНЧЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

социални мрежи