вторник, 15 юни 2010 г.

„България има нужда от политици" "ПОЗДРАВИТЕЛНА ТЕЛЕГРАМА"

Коалицията „За да остане природа в България” от дълго време настоява проектът да бъде спрян, тъй като петролопроводът представлява сериозна опасност за запазената природа по Южното Черноморие, преминавайки до или през Природен парк Странджа, няколко защитени местности и резервати и места от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Самата технология, чрез която се планира петрола да бъде транспортиран до Бургас, създава огромна опасност за водите на Бургаския залив. Разтоварването на нефта в открито море чрез т.нар. моно буй е рискова технология, която според редица експерти неминуемо би довела до разливи с трагични последици за биоразнообразието и развитието на туризма в района.

Проектът за изграждане на тръбопровода Бургас – Александруполис все още няма задължителните оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост с Натура 2000.

Мнозинството граждани от общините, които проектът засяга, също многократно са изразявали несъгласието си с него.

„България има нужда от политици, които ясно да защитават нейните национални интереси и ние очакваме, че Вие и в бъдеще ще бъдете твърд срещу неизгодните и застрашаващи природата на България договори”, казват още природозащитниците.

София, 15 юни 2010 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” поздрави министър председателя Бойко Борисов за решението му за отказ от изграждане на тръбопровода Бургас – Александруполис.

1 коментар:

 1. Първият
  НОСИТЕЛ на Нобелова награда
  от България
  ще бъде политик
  - ще я получи,
  този политик
  който постъпи законосъобразно,
  и тогава,
  когато
  Български Политик
  направи сефтето
  да стори нещо в интерес на обществото.
  Чее
  имат пусто
  доста опит
  в целесъобразяване на законите,
  но нямат сефтето
  за законосъобразяване
  на целите СИ.

  ОтговорИзтриване

социални мрежи