понеделник, 21 юни 2010 г.

ЕКОКАТАСТРОФА ОТ ТЕЖКА ПРОМИШЛЕНА АВАРИЯ В АСАРЕЛ МЕДЕТ

Константин Дичев
а този сигнал вчера сутринта пуснахме до медиите:
ГД БОПП
/Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност/

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

БЪЛГАРИЯ, 17 юни 2010 г.


ЕКОКАТАСТРОФА ОТ ТЕЖКА ПРОМИШЛЕНА АВАРИЯ В АСАРЕЛ МЕДЕТ

Вчера сутринта на 16 юни 2010 г. в резултат на промишлена авария Асарел Медет е изпуснал отровни химикали и тежки метали в река Банска Луда Яна. В резултат хиляди измрели риби с обърнати кореми плуват надолу по реката.
В продължение на две десетилетия Асарел Медет добива медни концентрати и трови реката периодично, която на свой ред замърсява и р. Марица. До момента предприятието не е санкционирано подобаващо и въпреки протестите на хората от селата Бъта, Баня и Попинци РИОСВ Пазарджик и Басейнова дирекция Пловдив бездействат.
Новият директор на РИОСВ Пазарджик е в конфликт на интереси, като протеже във ековедомството на своя...

Прочитане на целия коментар доскорошен работодател от Асарел Медет Цоцорков. Вероятно това е причината за мълчанието на РИОСВ Пазарджик относно екопрестъпленията на комбината Асарел.
Напомняме, че миналата година Цоцорков получи от президента Първанов орден „Стара планина“ за „изключително големи заслуги към Република България“. Вероятно президентът Първанов е имал предвид заслуги към Организираната политическа престъпност (ОПП), защото собственикът на Асарел като подставено лице на мафията граби държавата и замърсява природата безнаказано вече десет години. Ограбените милиарди от Асарел облагодетелстват същата тази мафия, защитник на която е явно и президентът Първанов.
Премиерът Борисов и ГЕРБ също не остават назад от надпреварата за даване на почести и сключване на договори с представителя на Минната камара и собственик на Асарел Медет Цоцорков. Изпреварвайки опозицията, Бойко Борисов миналата година сключи меморандум за разбирателство с изпълнителния директор на организираната политическа престъпност в отрасъла добив на подземни богатства (тоест от Минната камара), който вече се изпълнява с внасяне на проектозакон за подземните богатства. Проектозаконът за подземните богатства вероятно ще защитава правата на мафията при безнаказано грабене на подземните богатства и ще дава възможност за избягване на всякакви отговорности при екопрестъпления като вчерашното на Асарел Медет. Подобни констатации е възможно да бъдат направени предварително предвид разработването на проектозакона на тъмно от мафията и отказа на Министерството на околната среда да консултира обществеността и неправителствените организации с интерес в развитието на отрасъла – Асоциация на експертите по подземни богатства и Коалиция „България без цианиди“.

За контакти:

Константин Дичев – Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност (ГД БОПП) – 0886 966 583

Васил Кадринов – Гражданско движение против минните замърсявания (ГД ПМЗ) – 0889 032 954


Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност /ГД БОПП/

3 коментара:

  1. Водата на река Банска Луда Яна не е годна за пиене и не е препоръчително да се ползва за поливане, съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Пазарджик инж. Николай Лулов, след като вчера стана ясно, че авария в "Асарел медет" е замърсила водния обект и довела до измиране на рибата в него.

    Реката не е замърсена с химически вещества, отбеляза инж. Лулов, цитиран от БТА. Замърсяването е с кисели води, съдържащи метали. В района не може да се говори за екокатастрофа и няма опасност за живота и здравето на хората, коментира експертът.

    директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Пазарджик инж. Николай Лулов. Припомняме, че в реката беше установено измирането на голямо количество риба. Във вторник се очакват да бъдат готови резултатите от водните проби за съдържанието на тежки метали.

    На този етап може да се каже, че водата не е годна за пиене и не е препоръчително да се ползва за поливане, но не е замърсена с химически вещества, отбеляза инж. Лулов. Река Банска Луда Яна не е замърсена с химически вещества, изпускани от производствената дейност на предприятието "Асарел Медет", а с кисели води, съдържащи метали, уточни директорът на РИОСВ. Засегнатият участък е около 12 км.

    На оператора ще бъде наложено административно наказание за това, че не е уведомил навреме за възникналия проблем и последиците от него. При доказано превишение на съдържанието на метали във водните проби също ще последва санкция. Най-вероятната причина за измирането на рибата в реката е задушаване поради липса на кислород, тъй като водата е носела фини материални частици, които полепват по хрилете и водят до задушаване, както и наличието на метални йони и ниско Ph, посочи инж. Николай Лулов. Той определи като пресилени опасенията на неправителствени организации, че проблемът може да се превърне в трансграничен,

    ОтговорИзтриване
  2. Господин Л У Л О В,
    Господин ЛУЛОВ,
    ех Господин лулов

    ОтговорИзтриване
  3. Г-н Велин,
    Г-н Велин,
    Ооо, свещена простота!

    ОтговорИзтриване

социални мрежи