сряда, 5 май 2010 г.

Европейският Парламент току що прие резолюция за забрана на цианидното излужване

ПРЕС СЪОБЩЕНИЕ

На Коалиция „България без цианиди”

Днес, 5-ти май, на редовно заседание на европейския парламент бе подложена на гласуване Проекто-резолюция B7 0238/2010 за забрана на използването на цианиди в минната индустрия внесена от Европейска народна партия и подкрепена от парламентарните фракции на Алианса на социалистите и демократите, Алианса на демократите и либералите, Групата на Зелените, Групата на европейската обединена левица и независими депутати.

Тя призовава Комисията да въведе пълна забрана върху използването на цианидни технологии в минното дело в ЕС преди края на 2011 г. като единственият сигурен начин за защита на нашите водни ресурси и екосистеми от цианидно замърсяване от минното дело.

Проекто-резолюцията бе ПРИЕТА като гласуването приключи със 488 гласа ЗА и 48 гласа ПРОТИВ.

При гласуване в българското Народно събрание на 07.11.2008 г. по предложение на г-жа Мария Капон за забрана на използването на технологии с цианиди за извличане на злато бе отхвърлено с минимална разлика от 8 гласа при 53-против, 43 – за и 67 въздържали се.

Тези две гласувания на най-високо ниво, заедно с националните забрани в Чехия и Унгария, показват ясно общественото отхвърляне на тази неоправдано рискова технология и потвърждават правотата на каузата която защитава Коалиция „България без цианиди”.

Крайно време е Министерство на околната среда да преоцени твърдата си политика в защита на тези технологии и да стане проводник на обществените нагласи, изисквайки от златодобивните компании проучване и прилагане на технологии за добив които носят по-малък риск за здравето на хората и околната среда прилагайки Принципа на предпазливостта заложен в чл. 174 (2) от Договора на ЕО и доказвайки на практика социалната си и екологична отговорност.

3 коментара:

  1. Съобщение на Коалиция „България без цианиди”

    Днес, 5 май, в Европейския парламент ще бъде гласувана Проекто-резолюция B7 0238/2010 за забрана на използването на цианиди в минната индустрия внесена от Европейска народна партия и е подкрепена от парламентарните фракции на Алианса на социалистите и демократите, Алианса на демократите и либералите, Групата на Зелените, Групата на европейската обединена левица и независими депутати.

    Тя призовава Комисията да въведе пълна забрана върху използването на цианидни технологии в минното дело в ЕС преди края на 2011 г.

    Въпреки широката подкрепа от името на парламентарните групи, преди два дни от румънски депутати бе предложено изменение обезсилващо резолюцията подкрепено от около 40 депутати сред които и българските представители Мария Неделчева, Владимир Уручев и Слави Бинев.

    Европейската народна партия отхвърли това предложение потвърждавайки волята общественото благо да надделее на тесния корпоративен интерес.

    За Коалиция „България без цианиди” е най-малкото странно това поведение на „пристрастените към цианида” български представители. С две свои писма през последните две седмици, всеки от нашите представители бе подробно информиран за проблемите около инвестиционните намерения с цианидно извличане на злато в България и безкритичното им одобрение от отговорните институции.

    ОтговорИзтриване
  2. Е сега, нашите "управници" отново ще бъдат притиснати в менгемето между европейските стандарти и активните граждани носители на държавността в клептократична България.

    ОтговорИзтриване
  3. От българските депутати против резолюцията са гласували Мария Неделчева, Владимир Уручев / ГЕРБ / и Слави Бинев /Атака /

    ОтговорИзтриване

социални мрежи