понеделник, 31 май 2010 г.

Манева отново обслужи интересите на едни от най-големите замърсители на България

МАНЕВА ОТНОВО В ЛОБИСТКА АКЦИЯ ЗА ЦИАНИДИТЕ


Заместник-министърът на околната среда и водите, Евдокия Манева проведе поредната си лобистка акция в подкрепа на цианидните технологии в България. Тя събра на среща по темата представители на синдикати, работодателски и браншови организации и игнорира гражданските организации, които бяха инициаторите на тази среща. Така Манева отново обслужи интересите на едни от най-големите замърсители на България, застрашаващи живота и здравето на стотици хиляди жители на Тракийската низина и Източните Родопи.

След гласуването на резолюция Р7_ТA(2010)0145 от Европейския парламент за забрана на цианидните технологии преди края на 2011 г., организациите, членуващи в коалицията „България без цианиди“ поискаха среща с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и политическия секретар на кабинета В. Стратиев, за да дискутират бъдещите действия на правителството и МОСВ в светлината на тази резолюция. Изненадващо преписката се оказва при Евдокия Манева, която е известна като яростен лобист на тази технология още от времето, когато беше народен представител в 41-то Народно събрание.

Разследването на представителите на „България без цианиди“ показа, че от МОСВ са използвали различни комуникационни хватки, за да не може координаторът на коалицията да получи навреме поканата за срещата и да уведоми своите колеги за нея. Оказва се също, че в кабинетът на министъра няма никаква информация за подготвянето и провеждането на тази важна за българската икономика среща.

МОСВ продължава да не използва съвременните технологии като интернет, нито дори широко разпрстранените телефони за комуникация с хора и организации, които иначе гръмко нарича „партньори“. Не случайно и интернет-страницата на министерството е една от най-некомуникативните и сложни за навигация за външни лица. Това не е изненада, като се знаят дългогодишните опити на различните екипи на МОСВ (вкл. и по времето, когато г-жа Манева беше министър) да подменят автентичните граждански организации с казионно-номенклатурни и поддаващи се на нерагламентирано „убеждаване“ образувания.

В крайна сметка гражданските организации, които защитават чистотата на природата и екологосъобразния бизнес се оказаха за пореден път изолирани от дискусията за бъдещето на минната индустрия. Евдокия Манева за пореден път доказа, че служи на бизнес-интереси и безнаказано загърбва обществените интереси.

Припомняме, че на 15.04.2010 г. и петчленният състав на ВАС обяви, че положителното решение по ОВОС на цианидната технология за мина Челопеч, издадено от МОСВ, е незаконно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

социални мрежи