петък, 16 април 2010 г.

Страх от вълци - внос на вълци

"Не бяха нужни особени усилия, за да открия в Интернет илюстрации в различни статии и форуми за това, че враждата между човек и вълк пламти с жива сила:

„Вредата от вълка у нас е твърде голяма, но точно не може да се установи, защото не могат да се водят точни статистически сведения”. (Впрочем щетите, нанасяни от вълка у нас през 2007 г. са оценени на 3 млн. лева годишно; след малко ще видим как да разбираме тази цифра).

.....

съществува и друга възможност: да се плаща не НА, а ЗА вълци. По информация от Националния план за действие за кафявата мечка, Международния център за вълка в Минесота носи 3 млн. долара на местната икономика годишно. Показателно е, да повторим израза на г-н Пенчев, че в съседна Румъния в рамките на Карпатския проект за едрите хищници е разработена програма за развитието на “туризъм с едри хищници” в малък регион на югоизточните Карпати, който за няколко години формира 560 хил. евро годишен оборот, като 260 хил. от това число остават в местната общност (семейни хотели, местни гидове, конни бази и т.н.)

Значи дори и на Балканите развитието на само един малък регионален център за туризъм с наблюдение на едри хищници компенсира поне една трета от – според мен завишените – оценки за нанасяните от вълка щети за цялата страна.

Да не говорим за безценната роля на вълка за регулиране на здравето на копитните животни, а по-общо – за поддържането на по-богато видово разнообразие и по-стабилни екосистеми.

Само че при подхода комплексен регионален екотуризъм се изисква действително много работа: маркетинг и реклама, развитие на качествени и нови продукти, просветителска дейност сред населението, поддържане на добра инфраструктура.

Колко по-лесно е да се пусне един джип по разбитите горски пътища, от него да излезе някой височайши политик или магнат, да се заведе той на пусията, да се остави да гръмне по каквото излезе (случва се и вълк), пък после иди обяснявай на народа колко полезни са вълците за родната икономика.

Днес числеността на вълка в България се счита за сериозно нараснала, достигайки до 1000 – 1200 индивида. Тази цифра изглежда на някои хора толкова голяма, че призовават ловците да излизат на масови хайки. Дори вълците у нас да не са на ръба на изчезването днес, нека не забравяме силното негативно влияние, което изграждането на двете магистрали по протежение територията на България все някога ще окаже върху миграциите и жизненото пространство на животните. Възможно е – предвид актуалния внос на лешояди от Испания в България нищо чудно да стане точно така – в един момент да ни се наложи да плащаме за внос на вълци."

За да прочетете статията - кликнете заглавието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

социални мрежи