сряда, 24 март 2010 г.

г-жа Манева с поведението си позволи да се урони авторитета на МОСВ

До

Премиера на НР България

Г-н Бойко Борисов

Председателя на 41-вото Народно събрание

Г-жа Цецка Цачева

Народните представители в 41-вото Народно събрание

Копие: всички медии



ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Борисов,

Уважаема г-жо Цачева,

Уважаеми дами и господа,

Искаме да изкажем публично благодарността си към Премиера г-н Бойко Борисов за това, че изслуша протестиращите и излезе с твърда позиция, че в България ГМО ще има само в лабораториите.

Благодарим на Председателя г-жа Цачева, която се нагърби с тежката задача да е гарант за изпълнението на това обещание, която изслуша всички „за” и „против” и взе предвид общественото мнение.

Благодарим на депутатите, които ни подкрепяха по време на кампанията, някои лично от свое име, а други от името на цялата партия или група. Имаше депутати от всички партии, без изключение. Благодарим на тези, които гласуваха за рестриктивен закон.

Считаме лично отговорна за проблемите с този закон г-жа Евдокия Манева – зам.-министър на околната среда и водите, която дори след публично изразената позиция на г-н Премиера и Правителството продължи да внася в Комисията на МОСВ, чрез представител на ГЕРБ, както е по процедура, предложения, които не водеха до обещаната забрана. Възползвайки се от изключително сложната и специфична материя, която затруднява дори най-големите експерти в тази област, тя правеше неясни предложения с двусмислени значения, придружени от „разходки” из редица членове на закона, които водеха навсякъде другаде, но не и до обещания резултат. Запитана пред цялата комисия дали гарантира, че новата преформулировка на чл. 79 води до същите резултати както стария чл. 79, тя каза „да”, а след това се оказа, че това не е вярно. Стигна се до абсурдната ситуация членовете на комисията да се доверяват на присъстващите в залата представители на НПО повече, отколкото на нейните твърдения. Опитите да се достигне до ясни текстове и недвусмислени формулировки бяха парирани от нейна страна с „Не може” и „Не сме съгласни”, без никакви обяснения защо. Това поведение предизвика силен смут и недоверие и изкара протестиращите отново на улицата. Считаме, че г-жа Манева с поведението си позволи да се урони авторитетът на МОСВ, вся недоверие към действията и намеренията дори на Правителството и Премиера. Считаме действията й от самото внасяне на проекта за промените в този Закон за опит да се прокара законово интересът на определени частни фирми, дори с цената на злепоставянето на управляващата партия ГЕРБ като цяло, Правителството и Премиера. За нас естествен завършек на всичките й действия би било решението на Премиера г-н Бойко Борисов да я освободи от заемания пост.

Необяснима остана причината, поради която министърът на околната среда и водите г-жа Нона Караджова защитава позицията на г-жа Манева, дори след като видя до какви резултати води. Считаме за политически цинизъм и висша форма на некомпетентност изказванията й в сутрешния блок „Здравей, България” на Нова телевизия на 19.03.2010, където тя се присмя на протестиращите, че „не се били сетили” да си поискат предпазна клауза срещу царевицата MON 810 и картофа Amfolra, и ги обвини, че са политически манипулирани. За информация на г-жа Караджова:

Първо, имаме дори петиция за задействането на предпазна клауза за MON 810, която се събира от миналата година (а картофът Amflora беше одобрен от Европейския съюз съвсем скоро). Ние до последно искахме дори временна забрана в чл. 82, докато влезе предпазната клауза в сила – която не получихме!

Второ, защо Вашето министерство не е задействало предпазни клаузи, което можеше да бъде направено дори на основание на действащия в момента Закон съгласно чл. 82 и чл. 75?

Считаме, че министър Караджова демонстрира удивителна некомпетентност и неинформираност по въпросите, свързани с работата в повереното й ведомство. Нека да даде обяснение защо кри от българската общественост прословутото писмо от ЕС и защо заблуждаваше всички, дори Министерски съвет, че има задействани наказателни процедури срещу България в тази връзка. Считаме, че г-жа Нона Караджова носи политическата отговорност за създалата се ситуация, че с действията си тя допринесе за загуба на всякакво доверие в работата на повереното й министерство, а с бездействието си допринесе за повторното излизане на протестиращите на улицата.

Нека Премиерът г-н Бойко Борисов реши как да постъпи с нея. За нас г-жа Караджова не притежава повече авторитета, нито се ползва с доверието ни, за да продължи да представлява Министерството на околната среда и водите.

23 март 2010 г.

гр. София
Инициативен граждански комитет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

социални мрежи