петък, 19 февруари 2010 г.

Оставка на Евдокия Манева

До: Г-н Бойко Борисов

Министър-председател на България


Относно: Оставка на Евдокия Манева, зам.-минитър на околната среда и водите


Уважаеми г-н Борисов,


От името на Коалиция „България без цианиди“ настояваме да уволните като заместник-министър на околната среда и водите г-жа Евдокия Манева.

Мотивите ни за това искане са следните:

1. Г-жа Манева лобира от дълги години за въвеждането на една опасна и замърсяваща технология в българския златодобив, каквато е употребата на цианиди за излужване на златната руда. Ние сме излагали многократно проблемите, които използването на цианиди за златодобив би предизвикало в България, както и рисковете, на които се подлага населението на голяма част от страната – Тракийската низина и Източните Родопи – при евентуалното въвеждане на цианидното излужване. Показали сме и ограбването, което България ще претърпи с въвеждането на тази технология – ограбване, закрепено в действащия договор за концесия на „Дънди Прешъс метълс“. Независимо от това, г-жа Манева продължава и като зам.-министър на околната среда и водите да лобира активно за това, включително и узаконявайки със задна дата незаконната инсталация на „Горубсо“ - Кърджали.
2. В последните месеци г-жа Манева се прояви и като активен лобист за интересите на международни компании в областта на генно-модифицираните организми (ГМО) - „Монсанто“, „Пионер“, „Санджента“ и т.н. Тя актовно заблуждаваше обществото относно уж налично писмо, с което Европейската комисия иска промяна на българското законодателство, за да се допусне освобождаване на ГМО в природата. Споделяйки аргументите на колегите природозащитници, както и на другите протестиращи, срещу закона за ГМО – майки, земеделци, готвачи и т.н. - смятаме, че и тук г-жа Манева работи срещу обществения интерес и в услига на корпоративни интереси.



Припомняме, че когато беше минитър на околната среда и водите, г-жа Манева също нерядко е защитавала корпоративни интереси. Ето два случая:

1. Г-жа Манева разреши строителството на ски писти и съоръжания, отваряйки по този начин възможността за разрушаването на Пирин и превръщането на Банско, а и съседните селища в една постоянна строителна площадка и перачница на пари. Този проблем и днес стои отворен и единствено близката до ПИБ фирма „Юлен“ има полза от всичко това.
2. През 1998 г. г-жа Манева беше в основата на уволнението на г-н Георги Касчиев като председател на тогавашния Комитет за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ). По този начин беше дадена зелена светлина на ядрената мафия да продължи (след кратък период на прилагане на закона по принуда) да застрашава здравето и живота на хората, да изпозлва различни схеми за корупция в енергетиката, да удвои заемът от ЕС за 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ за сметка на българските граждани и т.н., и т.н. Именно с пари от този заем беше извършен некачествения ремонт на СУЗ в 5 блок, който за малко не доведе до катастрофа с непредвидими последици на 1 март 2006 г.



За нас е ясно, че г-жа Манева не може да бъде висш ръководител по въпросите на околната среда в което и да е българско правителство. Нейните разбирания и действия отдавна са показали, че за нея природата и околната среда, а и здравето на хората са нещо маловажно, когато срещу това стоят „инвестиции“. Тя не е изменила на своето кредо, публично декларирано още през 1998 г. „Аз няма да спра нито една инвестиция заради ОВОС“.

Това кредо доведе до многобройни протести в цяла България срещу политиката на МОСВ през периода 1997 – 2001 г. Тази политика беше продължена и през следващите години, достигайки до най-цинични и антиобществени форми. Вина за това има и г-жа Манева, която зададе посоката – всичко в името на парите!

Когато един висш ръководител не може да направи разлика между инвестициите, които не противоречат на обществения интерес и инвестициите, чиято цел е ограбване или разрушаване на общественото богатство в полза на личен и корпоративен интерес, той трябва да си отиде от властта. Затова и г-жа Евдокия Манева трябва да си отиде от управлението на България.

1 коментар:

  1. подкрепям с всички ръце, пръсти, крака и преди всичко с главата и сърцето си всяка дума от това писмо

    ОтговорИзтриване

социални мрежи