четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Световната купа по ски стартира върху незаконни писти

Кметът на Банско призна
Стартовете за световната купа по ски ще се провеждат върху незаконно построени писти в Национален парк Пирин

София, 23 февруари 2011 - Кметът на Банско Александър Краваров призна пред вестник «Дневник», че ски пистите в Национален парк Пирин са изградени без необходимите и задължителни разрешения за строителство. Според него Община Банско е издавала разрешение само за ски съоръженията и сградите в ски зона Банско.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/22/1048475_bansko_i_razlog_iskat_novi_stroeji_v_pirin/

От коалицията „За да остане природа в България напомнят”, че съгласно Закона за устройство на територията ски пистите, които са изградени чрез значителни изкопни и насипни дейности са строежи и за тях е задължително наличието на подробен устройствен план и разрешение за строителство от общината. Нагледен пример за значителни изкопни дейности и прекомерно вмешателство в ландшафта на парка е именно ски писта „Томба” (в горната си част писта „Бъндерица”), на която се провеждат състезателните ски спускания.

Снимка: ски-писта Томба ( Архив: „За да остане природа в България”)

Природозащитниците се обръщат към министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и министъра на околната среда и водите Нона Караджова да извършат необходимите проверки за наличието на строителни книжа за ски пистите в Национален парк Пирин и при установяване на тяхната липса да предприемат необходимите действия за премахване на незаконното строителство и рекултивация на терените в националния парк.

„Да се организират стартове от световна купа върху незаконно построени писти е опит за компрометиране на България за сметка на бързо облагодетелстване на концесионера на ски зоната, фирмата „Юлен” АД, която е собственост на офшорни компании.

От коалицията напомнят, че повече от половин година не се показват резултатите от двойната проверка, извършена по поръчка на Министерство на околната среда и водите каква площ от Националния парк ползва реално концесионерът и колко заплаща за това на държавата. Сателитни снимки показват, че вероятно се използва два пъти по-голяма площ от посочената в концесията.

За контакти:
- Александър Дунчев, Асоциация на парковете в България, 088 55 11 022

Допълнителна информация:

- В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

социални мрежи