понеделник, 10 януари 2011 г.

Познайте, къде е основното пласиране?

Скандалът със заразените с диоксин храни в Германия е резултат от алчността на производителите и неефективния контрол, твърдят от ЧЕТИРИ ЛАПИ

Избягвайте потенциално заразени с диоксин храни като яйца, пилешко или свинско


Неправителствените организации за защита на животните в Европа реагираха остро на скандала със заразените с канцерогенното вещество диоксин хранителни продукти в Германия. От централата на „Четири лапи” във Виена определят случилото се като резултат от човешката алчност при производството на храни от животински произход и недостатъчния контрол.

Според Йохана Щадлер, програмен директор на ЧЕТИРИ ЛАПИ, скандалът за пореден път демонстрира до какво може да доведе човешката алчност при създаването на животинска продукция. „Очевидно упражняваният контрол не е ефикасен, след като даден производител може в продължение на години да вкарва заразени животински мазнини в тази храна, без никой да забележи това.”

В някои от случаите откритите количества на диоксин превишават законово допустимите норми. Заразата се е появила в резултат от дейността на производител на животинска храна от немската провинция Шлезвиг-Холщайн, чиято продукция е била заразена с токсични остатъци, получени при оттечка на биодизелово гориво. Животинските мазнини, използвани като вторични продукти при този процес, са били ясно обозначени като неподходящи за производството на каквато и да било храна. В настоящия случай в Германия са били продадени 527 тона заразена с диоксин храна. Като предпазна мярка провинция Долна Саксония е затворила хиляда ферми в Тюринген, в които се отглеждат свине, пуйки, кокошки и бройлери. В северен Рейн-Вестфалия бяха убити 8 000 кокошки носачки, които са консумирали от заразената храна.

Въпреки всички тези мерки обаче, над 120 000 яйца – потенциални носители на заразата, понастоящем се намират на пазар за продажба на дребно. Някои от тях вече са били закупени и консумирани. Съществуват също така опасения, че в търговската мрежа са попаднали определени количества заразено месо. Властите в Тюринген се опитват в момента да издирят стотици малки прасенца, за които стана ясно че са консумирали храна, съдържаща диоксин във ферма в Източен Тюринген, в която са били отглеждани. Може да се очаква, че месото на стотици заразени животни е било продадено из цяла Европа.

„Четири лапи” настоява съответните власти и политици да вземат драстични мерки с цел избягването на рецидив. А отговорните за случилото се от своя страна трябва да си понесат последствията. Потребителят трябва да бъде по-добре защитен, като не е необходимо да се стига до ненужното избиване на хиляди животни. ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва на хората да избягват в едно обозримо бъдеще консумацията на потенциално заразени храни като яйца, пилешко или свинско месо.

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас ЧЕТИРИ ЛАПИ е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки „Лайънсрок”, в който в края на октомври бяха настанени конфискуваните в България лъвици Леа и Симона. Всички проекти и кампании на ЧЕТИРИ ЛАПИ се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят.


За контакти:

Явор Гечев
Ръководител отдел Маркетинг за България на фондация "Четири лапи"
тел.: + 359 887 875 264
и-мейл: yavor.gechev@vier-pfoten.org

1 коментар:

  1. През 1996 година в България се внесе огромно количество говеждо от Украйна - от държавния им резерв - дето се обменя на 10 години, демек изклани през 1986 година - нещо да Ви говори тази година?
    През 2000 в България се внесе пилешко от Белгия - след скандала с диоксини в пилешкото там.
    Ай хайрлия и на тия - познайте кой ще лапа яйца с диоксини?

    ОтговорИзтриване

социални мрежи