сряда, 14 април 2010 г.

В страната на ментетата и абсурда ВАС трябва да реши!

Извадки:
"Според ВАС, Адм. съд Варна е подходил съвсем формално към въпроса за наличието на правен интерес, приемайки, че след като жалбоподателите не доказват вещни права по отношение на Алея първа, те нямат личен и пряк интерес от оспорването, поради което жалбата им е недопустима."

"На 31 март 2010 г. Върховният административен съд (ВАС) постанови определение в полза на СОПА и ПП Зелените по административното дело срещу Областния управител на Варна и по конкретно срещу заповедта на бившия областен управител Христо Контров за определянето на купувач без търг и конкурс на 122 дка от крайбрежната ивица и Морската градина на Варна.

Междувременно се установи, че сегашният областен управител Данчо Симеонов също се е включил в сделката с анекс към договора за продажба, за да поправя грешките на Контров."




Делото е върнато на Административен съд Варна за преосмисляне на понятието „правен интерес на заинтересованата общественост” по смисъла на Орхуската конвенция. Предстои ново разглеждане на делото и се надяваме този път да се даде ход по същество, за да се разгледат закононарушенията в сделката и да се постави началото на края на незаконното разграбване на обществената собственост с нередовни сделки."

- Да реши, какво?
- Казусът ли?
- Не, не "казуса".
- Тогава, какво?
- Да реши, че "ресорния" съд, трябва да реши! Защото, жалбоподателят има право да бъде "жалбоподател".

2 коментара:

  1. В превод в първия абзац се дискутира "Има ли право обществото да защитава обществения интерес?"

    ОтговорИзтриване
  2. как е "правен интерес" на англ. ез., моля?

    ОтговорИзтриване

социални мрежи