четвъртък, 22 април 2010 г.

24 години от трагедията в Чернобил. АЕЦ „Белене” - край на илюзията!

ПОКАНА

Пресконференция

24 години от трагедията в Чернобил. АЕЦ „Белене” - край на илюзията!


26 април, 2010 г.,
Национален пресклуб БТА


На 26 април 2010 г. се навършват двадесет и четири години от трагичния инцидент в атомната електроцентрала в Чернобил. По този повод Екологично Сдружение “За Земята”, съвместно с колеги от национална коалиция „АЕЦ БелеНЕ”, организират пресконференция на 26.04.2010 г. от 12.00 до 13.00 часа в Национален пресклуб БТА -София (бул.”Цариградско шосе” № 49)

Аварията, станала на 26 април 1986 в Чернобилската АЕЦ в Украйна, тогава част от Съветския съюз, е най-тежката в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места.

По време на пресконференцията ще бъдат припомнени последиците от този трагичен инцидент, илюстрирани със снимки от Чернобилската АЕЦ. Ще бъде анонсирана и излязлата през 2009 г. книга на Академията на науките на Ню Йорк „Чернобил: Последици от катастрофата за хората и за околната среда“ с автори Алексей Яблоков, Василий Нестеренко и Алексей Нестеренко.

В следствие на аварията, неизвестно количество хора са заразени поради опита на правителствата в различни държави да отрекат аварията или факта, че има радиоактивен прах в атмосферата. Според статистиките, между 0.05% и 0.1% от населението на Земята е пряко засегнато и около 1% е косвено засегнато от аварията.

В България, разбира се, никой не отмени дъждовните първомайски манифестации на „трудещите се”.

Ще бъдат показани интересни снимки и информационни материали за съвременното състояние на региона около аварията.

Ще представим за първи път пред публика филм на ЕС „За Земята” за проведената Паневропейска енергийна конференция в Свищов (28-30.08.2009 г.), както и изложбата „АЕЦ „Белене”- край на илюзията!”

Участници:

Деница Петрова - ЕС ”За Земята”; инж.Димитър Бучков - енергиен експерт; Петко Ковачев - Институт за зелена политика; Тодор Тодоров - ЕС ”За Земята”

За контакти:

Тодор Тодоров, todorside@gmail.com, 0887 122801

Няма коментари:

Публикуване на коментар

социални мрежи