събота, 13 февруари 2010 г.

Открито писмо до самозаблудилия се "Посланик"

ОТВОРЕНО ПИСМО


Уважаеми журналисти от в. „Сега”, уважаеми сънародници,

Възмутени сме от статията „Един различен поглед върху биотехнологиите в земеделието” публикувана във вестник “Сега”, с автор посланика на САЩ в България Джеймс Б. Уорлик. Тази статия е груба намеса във вътрешните работи на България.

„Днес България има ......възможност да се присъедини към другите страни в Европейския съюз в одобряването на земеделски култури, подобрени с помощта на съвременната наука. Не бива да се допусне тази възможност да бъде пропусната поради дезинформация и необосновани страхове. “

Дезинформацията е основата на тази статия и дезинформатора е автора й. Тази публикация е и много зле скроена реклама на ГМО и ГМХ. От написаното става ясно, че автора няма понятие от това, за което говори. Статията е съставена от дезинформация и нагли лъжи. Това едва ли е съвместимо с работата на един посланик? Нещо повече, един посланик в никакъв случай не може и не бива да си навира носа във вътрешните дела на една суверенна страна! България е суверенна страна и член на ЕС. Посланика на САЩ може би е зле информиран, че България е техен щат. За щастие не е и никога няма да бъде.

По нататък в статията автора ни поучава:

„Става въпрос за храни, произведени на основата на модерните биотехнологии. Тези продукти са същите безопасни, висококачествени храни, с които американците се хранят всеки ден през последните 13 години.”

Модерни биотехнологии е много широко понятие. Става дума за храни произведени на основата на груба намеса в биологията на видовете. Става дума за несъвършенна технология. Става дума за технологията на правене на пари за сметка здравето на хората и съсипването на околната среда. Това, че тези продукти са „безопасни”, „висококачествени храни” е толкова верно колкото твърдението, че САЩ се намират в Африка. Истина е, че американците се хранят с тези „биотехнологични” боклуци през последните 13 години за тяхно нещастие. И за съжаление все по-малко възможности имат да ядат истинкса природна храна, с която хората са еволюирали хиляди години.

Следващата рогата лъжа е:

„Тези храни не са имали никакъв отрицателен ефект върху здравето на американците. И това, може би, е добре известно.”

Не, това не е известно. Известно е друго! Известно е, че са имали отрицателен ефект върху здравето на американците:
http://www.raw-wisdom.com/50harmful.

Нахалството на автора продължава с:

„Но съществените предимства на биотехнологиите, които са по-малко известни и по-зле разбрани, са осигуряването на храна за хората, страдащи от недохранване, и опазването на природната среда.”

Хората страдащи от недохранване страдат не от липса на храна. Страдат от това, че храните не стигат до тях, защото не могат да ги платят. Защото „радетелите за изхранването” на бедните не печелят от тях! Печелят само когато ги ползват безплатно за примери „за добрите си намерения” . И за какво опазване на природната среда става дума, когато през 2004 година се публикуваха официални данни за генетично замърсяване в страната, чийто представител е:
http://www.ucsusa.org/food_and_agriculture/science_and_impacts/impacts_genetic_engineering/gone-to-seed.html

Поради тази манипулативна статия, поради лъжите и дезинформацията поднесена на българските читатели, поради действия несъвместми с действията на дипломат от такъв ранг, настояваме пред Българското Правителство, НС и Външно Министрество, този посланик да бъде незабавно отзован. Ако българските управници имат достойнството да бъдат такива!

Не посягайте на българската чиста земя и природа, на българските сортове и култури. Какво земеделие ще се развива в България, може да реши само и единствено народа на България, българските фермери, зърнопроизводители, пчелари, граждани, и българските управници като се вслушат в нас, техните избиратели. Не приемаме такава груба намеса в решаването на българските дела, от които зависи бъдещето на България и националната й сигурност. България я има от хилядолетия и ще я има, докато я има планетата земя. Един посланик пък бил той и на САЩ, е много малък да определя бъдещето на народ с хилядолетна история!

Обръщаме се към Вас г-н Посланик, с настояването да се извините на читателите на вестник „Сега”, както и на целия български народ за грубото вмешателство във въпроси от вътрешно политически характер и то с голяма национална значимост, които могат и трябва да бъдат решени единствено и само от българския народ и управници, без никаква външна намеса и влияния! Настояваме да се извините за тези ваши лъжи и считаме, че най-доброто, което можете да направите като посланик на САЩ в България е, незабавно да се върнете там откъдето сте дошли! В България не сте добре дошли!

Д-р Диди Баев,
молекулярен биолог, биохимик, микробиолог

Подкрепено от:

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА РОДИТЕЛИ И ГРАЖДАНИ
ФОНДАЦИЯ ЗА ОКОЛНА СРЕДА И БИОЗЕМЕДЕЛИЕ
НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ЗЪРНОПРОЗВОДИТЕЛИТЕ
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ
ФЕРМЕР БГ
НАЦИОНАЛНА НАУЧНА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЧЕЛАРСТВО
ФОНДАЦИЯ „БИОСЕЛЕНА”
ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ФОРУМ НА ВЕСТНИК „СЕГА”

1 коментар:

социални мрежи