събота, 13 февруари 2010 г.

Писмо до Посланника на МОНСАНТО в България


На вниманието на г-н Джеймс Б. Уорлик, Посланик на САЩ в Република България

Копие: редакцията на вестник "Сега"



Уважаеми г-н Посланик,

Във връзка с интервюто Ви, дадено за вестник "Сега" с подвеждащото заглавие "Един различен поглед върху биотехнологиите в земеделието" (http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5046§ionid=5&id=0000901), бих желал да Ви споделя следното:

Вие няма как да не сте наясно, че правителството на неевропейска държава - пък била тя и САЩ - няма право, особено в лицето на своя Посланик, да се намесва във вътрешната политика на страните-членки на ЕС по въпрос, за който 22 от общо 27-те държави са единодушни: ГМО НЯМА ДА БЪДАТ ПОЗВОЛЕНИ!!! Но след като го правите, значи Ви е платено доста много.

Твърдото и почти пълно единодушие на европейските държави няма да успее да преодолее и новият стар председател на ЕК, г-н Барозу, чиято корумпирана про-ГМО позиция е добре известна. Неговите "благодетели" са същите като Вашите, това е пределно ясно за всеки средноинтелигентен човек, който познава материята на този проблем.

Няма смисъл да се опитвате да обработвате общественото мнение, защото 70% от земята в България е ЧИСТА и българският народ държи тя да си остане такава. У нас Вие нямате и няма да имате многобройни поддържници, а малкото възможни такива ще ожънат това, което са посели - не, нямам предвид ГМО-посевите им, а гнева на обществото!

Хората във Вашата страна се хранят с БАВНОДЕЙСТВАЩА, НО СИГУРНА ОТРОВА, и е излишно да си въобразявате, че това продължава да остава скрито за общественото мнение. Мислещите хора в САЩ, и особено немалкото такива в средите на фермерите, вече се ПРОБУЖДАТ, и Вие много добре го знаете!

Вие също така знаете, че американската ГМО-олигархия започва да губи пазарите си и да настройва все повече хора срещу себе си. Това, както и парите, които Ви плащат тези фирми за изявленията Ви, са причините да се появите в български вестник с такова лицемерно изявление - не се надявайте, че това не ни е пределно ясно. И ние ще го разпространяваме сред колкото е възможно по-широки кръгове. В България вече има ГРАЖДАНСКО общество. Примерът на американската демокрация (но някогашната - защото тя вече не съществува именно във Вашата страна!) е изиграл безспорно голяма роля за изграждането му. Днес обаче идва ред да осъзнаете защо светът мрази САЩ все повече с всеки изминал ден.

Но Вие вече знаете и друго - че не след дълго върхушката във Вашингтон ще бъде ПОМЕТЕНА от огромното обществено недоволство (не само срещу ГМО, разбира се, а изобщо срещу обречената икономическа система на САЩ). Гневът на американското общество ще помете и онези, които Ви плащат, за да проповядвате тези лъжи - престъпните фирми като Монсанто, Пионер и други подобни. Вие и Вашите спонсори много добре знаете, че ГМО не представлява никакво решение на никакви проблеми, и не спасява никакви хора от никакъв глад никъде по света. А е само една огромна и антихуманна машина за пари, създаваща ЗАВИСИМОСТИ - зависимост от пестициди и други химикали, зависимост от плащания на патентни права върху модифицираните геноми, и най-лошото - замърсяване на чисти от ГМО площи, което създава нови зависимости, нови претенции за плащания и нови съдебни дела, завеждани от алчните фирми срещу вашите фермери, които не желаят ГМО, но чиито земи са в съседство с ГМО-площи.

ГМО не увеличават добивите и това е доказано. Светът спокойно може да се изхрани със съществуващите площи, ако те се обработват с подходящи култури по разумен ЧИСТ начин. Ако в Африка се върне соргото, изтласкано от вашата царевица, там няма да има глад. Що се отнася до твърдението Ви, че ГМО е средство против ерозията, глобалното затопляне и не помня още какво, то това е до такава степен смехотворно, че ще го запомня като виц за пред приятели. Аз не Ви съобщавам тези неща - вие не може да не ги знаете - аз просто Ви давам да разберете, че и ние ги знаем, и че ставаме все повече!

Вашата страна плаща на компанията Нортроп-Груман по над един милиард долара за всеки произведен стратегически бомбардировач Б-2. Повече от половин милиард струва всяка от десетките ви ядрени подводници - и то без реална перспектива да бъдат използвани, тъй като, както вие знаете отлично, съвременната война няма да бъде ядрена - тя се води в пакистанските и афганските планини срещу хитри и фанатизирани банди, и няма изглед САЩ да я спечелят скоро. А тя можеше да бъде спечелена, ако във Вашингтон управляваха хора, които са в състояние да водят диалог между културите. Вие обаче не знаете нищо друго освен тревата в собствения ви двор. Вие не разбирате различността, и това създава тероризма и отпушва омразата срещу американския народ - един голям народ, с много достойни хора, немалко от които са мои лични приятели, но които все още не са събрали сили да изритат вашата върхушка и да се освободят. Но идва Видовден, г-н Посланик - доколкото чух, Вие владеете български, а ако не е така, се надявам да Ви преведат правилно този хубав балкански израз.

А гореспоменатите милиарди можехте да ги давате за борба с въпросния глад, който изтъквате като причина за разработката на ГМО. Това са безсрамни лъжи! Вие отлично знаете за какво става въпрос, а ако не знаете, значи са Ви заблудили - поинтересувайте се!

Няма да успеете да пренесете това позорно и античовешко престъпление, наречено ГМО, тук на тази все още незаразена земя!

Пиша Ви качеството ми на ръководител на една от утвърдените и известни български екологични неправителствени организации - Сдружение Природа Назаем, съществуващо и работещо по български и международни проекти в сферата на околната среда (включително и съвместно с няколко поредни български правителства), през последните 17 години.

И в това ми качество Ви заявявам, че ние ще вкараме в комплексна употреба всички методи за ПЪЛНО ДИСКРЕДИТИРАНЕ И ЦЯЛОСТНО ЗЛЕПОСТАВЯНЕ в очите на обществото у нас и по света на политиката на САЩ, Канада и някои други страни по отношение на ГМО - но на първо място политиката на САЩ и американските ГМО-корпорации, разбира се, тъй като те стоят в основата на този гешефт! Излишно е да го казвам, но все пак: колкото и да се опитвате да упражнявате директен или индиректен натиск върху българското правителство (и донякъде да успявате, защото в него разбира се има алчни не по-малко от Вас елементи), българското общество в момента оказва и ще продължава да оказва все по-силен противоположен натиск върху него, и то много добре го знае. Никой не може да издържи прекалено дълго между чука и наковалнята, и в един момент отстъпва. Знаете какво имам предвид. Последните президентски избори във Вашата страна също го доказаха.

За тази цел няма да подбираме средства, защото очевидно и Вие не ги подбирате! Това е война срещу чистата природа и бъдещите поколения, която не е обявена от нас, а от Вашата страна и Вашите ненаситни за пари фирми - и ВИЕ ЩЕ Я ЗАГУБИТЕ, гарантирам Ви!

Тук е мястото да Ви кажа, че освен това съм член и съосновател на една млада, неопитна, но достойна и набираща сили българска политическа партия, която се нарича (познахте!) "Зелените". Не съм упълномощен да говоря от името на партията (за разлика от гореспоменатата организация, която оглавявам и имам право да представлявам). Но бъдете сигурен, че партия "Зелените", наред с някои други политически, обществени и неформални организации, е в авангарда на съпротивата срещу ГМО.

Хвърляйки поглед върху писмото, преди да натисна бутона "изпрати", забелязвам, че съм употребил много пъти думите "знаете, знае, знаят". Това е неслучайно - просто в съвременния свят всички знаят всичко, и времето на преструвките мина, разберете това!

Надявам се да не се скриете, а да застанете открито и да ми отговорите, както и да изпратите до българските медии копие от отговора Ви на това и всички останали възмутени писма, каквито съм сигурен, че сте получили и ще продължавате да получавате. Не си правете труд да отговаряте поотделно - отговорът ви спокойно може да бъде общ до всички, тъй като изпратените до Вас писма без съмнение ще са в еднакъв тон - в българското общество няма две мнения за ГМО, както вече посочих по-горе! Освен ако някой продажен български институт или фирма от платения слугинаж на Монсанто не Ви помогнат с някое скалъпено писъмце...


Стоян Йотов
(Председател)
www.bornat.org

6 коментара:

  1. В ерата на корпорациите да се ползват имена на държави е като стил ретро.
    Навява носталгия за нещо познато и почти уютно, но не върши работа.

    ОтговорИзтриване
  2. Браво Йотов, Браво Стояне!
    Не бях срещал по смислено нещо за толкова важна тема от доста време

    ОтговорИзтриване
  3. Браво!!!
    Аз живея в Америка и знам това, което Йотов пише е вярно.Браво!! Пълна поддръжка!!Не на Монсанто!! Ако знаете английски, прсото влезте и слушайте не едно или две мнения за убиеца Монсанто! Монсантое като Световната банка, влезе кли един път встраната, крахът е неминуем! Но Монсанто няма да упеят, колкото и да се съсипва образванието в света и да се държат хората неуки! Вън Монсанто и всякакви изроди като тях!! Нямат място на земята на Ботев и Левски! Вън лицемрите и да си вземат и приятелчетата политици с тях, може и Доган!

    ОтговорИзтриване
  4. Гн. Йотов,трябвя да разпространявате повече материял за УБИЕЦА наречен ГМО - вкл. видео-защото на много хора опасността им се струва някак далечна. А това е много,много опасно! Свеът се руши от нещо невидимо силно и зловещо в името на някякви си хартийки наре1ени пари

    ОтговорИзтриване

социални мрежи