неделя, 11 октомври 2009 г.

от http://www.novini.elitno.com/?p=27411

Екологичният съвет към МОСВ предложи в понеделник, на 5 октомври, на новия министър Нона Караджова да даде ОВОС на “Горубсо- Кърджали”. Окончателното решение на министъра все още не е известно.
...
Преди две години предприятието въвело цианидната технология, за да добива злато. Добивът се извършвал в продължение на 1 година без разрешително, но миналата година бил спрян заради решение на ДНСК за събаряне на инсталациите, защото били незаконни. В продължение на година и половина бившият министър на околната среда Джевдет Чакъров е бавел издаването на Оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/.
...
“Горубсо” има разрешение за добиване на оловно-цинкова руда. С това разрешение се опитаха да започнат и добив на злато. Тяхното оправдание е, че предриятието работи години наред с цианид. Това е така, но с него не са извличани благородни метали. А разликата е голяма - при добива на злато се използва 10 пъти повече цианид”, обясни пред “Всеки ден” Константин Дичев от “Зелени Балкани”. Според него две години “Горубсо” е работил незаконно с тази технология и зад този проект стоят политици или се дават големи подкупи. Факт е, че Живка Ковачева като директор на “Горубсо-Кърджали” е извършила сериозни престъпления, категоричен бе Дичев.
...
През юли миналата година Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК ) издаде заповед за демонтиране на съоръженията в “Горубсо”. Според дирекцията те са построени незаконно. Инвестицията на дружеството е в размер на около 10 милиона лева. На 24 септември тази година изтече крайният срок за обжалване на заповедта на ДНСК пред Върховния административен съд. Заповедта е издадена на 11 юли 2008 г. и е връчена на изпълнителния директор инж. Живка Ковачева. Две седмици след връчването на документа трябваше да започне доброволното му изпълнение. Ако то не се случи, ДНСК би следвало да пристъпи към принудително демонтиране на съоръженията.
...
“Ние сме убедени, че Евдокия Манева като зам.-министър на околната среда продължава своята дейност по връзки с олигарсите. Тя е позната на еколозите с нейните некоректни действия относно околната среда. Разрешителното за технологията досега се бавеше, сега изведнъж се даде. Просто се чакало да се види на кого да се даде. Някой си е прибрал комисионната за прокарване на решението. Да не говорим колко е вредна цианидната технология и какви безобразия причинява”, контрираха от сдружението “Екогласност”.

1 коментар:

  1. Bulgarian Environmental Deputi Minister, Ms Evdokia Maneva, told the Mayor of Kurdjali, Mr Hasan Azis, to move his town if the cyanide instalation of Gorubso Kurzhali is threatening the town (03/11/09). The cyanide leaching instalation is situated in the center of Kurdjali and has operated illegally for two years before the new Minister of Environment, Ms Nona Karadjova, approved the EIA of the project

    ОтговорИзтриване

социални мрежи